Hegyen-völgyön át

Hegyen-völgyön át

Irány a Huszonnégyökrös-hegy!

2016. október 11. - narancshej

Az úgy történt, hogy éppen felfedezi való dolgom akadt a Huszonnégyökrös-hegy környékén. Terepfutáshoz keresgéltem helyet magamnak, mert mint tudjuk a beton nem embernek való dolog.  De hogy miért lett a hegy neve Huszonnégyökrös? Nos, erre Thirring Gusztáv szerint két legenda is létezik. Az egyik szerint egy kövér mészáros fogadott 24 ökörben, hogy egyvégtében fel tud futni a hegy lábától egészen a csúcsig. A fogadást ugyan megnyerte, de a csúcsra felérve meghalt. A másik szerint pedig a törökök 24 ökörrel húzták fel a hegy tetejére az ágyúkat. Na de ennyit a legendákról, lássuk ezt a rövike kis túrát!

Azt hiszem a Budaörseiknek nem mondok újat ezzel a rövid kis  túrával, de aki a belsőbb kerületekből érkezik, és a nyugisabb helyeket kedveli, annak kiváló  lehetőséget kínál ez a hely. Túránk kiinduló pontja a Budaörs végén található volt Csiki csárda. A csárda sajnos már nem működik, így ne várjuk forró teát, vagy egy jó tányér gulyást.

Autóbusszal a Csiki-csárda megállónál leszállva a Csiki utcán indulunk. Aki autóval érkezik itt vagy egy picit előrébbb le tud parkolni. Jobbra fordulunk az Orchidea utcára majd egy újabb jobbra tarts után a Tárogató utca meredek kaptatója mentén egyszer csak az erdő szélen találjuk magunkat. Itt el is indulhatunk a sárga sáv jelzésen. Érdemes nem elfordulni jobbra az első lehetőségnél, hanem követni a most már sárga háromszöget és felmenni a Huszonnégyökrös-hegy tetejére. Az út bal oldalán vár minket néhány pihenő, ahova ki lehet sétálni megcsodálni a tájat. 

 Kilátás az egyik pihenőtől, a távolban a Törökbálinti-tó

wp_20150512_003.jpg

Ahogy felérünk, alattunk a Budakeszi-árok, a 288 méter magasságból balra letekintve pedig a német-magyar katonai temető innen apró pontnak tűnő kőkeresztjei láthatóak. Ez az ország legnagyobb II. világháborús katonatemetője. 

A német-magyar katonai temető a magasból

wp_20150512_009.jpg

Visszafele indulva az első lehetőségnél balra fordulunk és a sárga sávot követve, pici szűk ösvényeken végigcsodálhatjuk Budaörsöt, a Törökugrató és a Kő-hegy szikláit. 

fotok_egyben.jpg

Utunkat a sárga sáv jelzésen folytathatjuk a Normafa irányába, vagy visszafordulhatunk és visszatérhetünk a kiinduló pontunkra.  Aki nem szeretne ugyanazon az útvonalon az erdőben visszatérni az egyenesen a Felsőszállás utca irányába, majd jobbra fordulva a Sóvirág utcát követve a házak között is mehet. Csak halkan jegyzem meg, hogy ez az út pontosan a Hollósy cukrászdához vezet, ami kihagyhatatlan a túra végeztével.

Aki a bal fordulót választja  a sárga sávot végigkövetve  elérkezik a Sorrento sziklákhoz, majd a jelzést követve akár Makkosmáriáig is eljuthat,de erről a hosszabb túráról majd egy későbbi bejegyzésben.

A túra hossza: kb. 5 km
A túra ideje: 1,5 -2 óra
Szintemelkedés: 181  méter
Vízfelvételi lehetőség: A hegyen nincs, így indulás előtt gondoskodjunk folyadékról
Harapnivaló: Visszafele a cukit ki ne hagyjuk! :-)
Öltözék/Cipő: Évszaknak megfelelően/Túracipő ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyenvolgyonat.blog.hu/api/trackback/id/tr6011790177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása